Новини

Информация за развъждане

Има множество хормони, които помагат за регулиране на половия цикъл и бременност при кучетата. Те включват:

    Естроген: Стимулира яйчниците да произвеждат яйцеклетки.
    Лутеинизиращ хормон (LH): Стимулира яйчниците да освободят яйцата.
    Прогестеронът: Поддържа бременноста.

Разбирането за това как при промяната на нивата на хормоните може да помогне при определянето на най-доброто време да се размножават и кога да очаквам раждането.

Овулацията при повечето бозайници настъпва, когато нивото на естрогена в кръвта се увеличава. Обаче овулацията при кучетата може да настъпи и когато нивото на естрогена намалява и нивото на прогестерон се увеличава. Нивата на естроген може да ни даде обща представа за това, когато едно куче ще влезе в цикъл, но не са достатъчни, за да се определи кога фактически трябва да се провежда развъждането. Вагиналната цитология също може да осигури обща информация. Нивата на прогестерон и лутеинизиращ хормон (LH) са най-добрите показатели на овулацията, кога ще настъпи и кога е най-доброто време за разплод. Те са полезни при определяне датата на раждането, което позволява на собственика да запомни съответните дни в календара и дори да планира цезарово сечение седмица по-рано.

Нивата на лутеинизиращ хормон

LH е видово-специфичен, което означава, че е химически различно при различните породи. Следователно проба на кръвта за LH трябва да се направи във ветеринарната лаборатория или ветеринарна клиника когато достъпът до специфичен тест за този вид е на разположение. Резултатите от теста обикновено са готови в рамките на по-малко от 24 часа от взимането на пробата.

Тестът LH трябва да се направи всеки ден започвайки към края на proestrus (първата от общо четирите фази на половия цикъл). Пиковото време на LH обикновено трае само 24 часа или по-малко, така че тестът трябва да се прави на всеки 24 часа, за да се хване момента. Ако тестването започне твърде късно, ще го изпуснете. Рязкото покачване обикновено се появява 48 часа преди овулацията.

Фигура 1. Хормоналните нива по време на еструса (половия цикъл) и бременността
Илюстрация на естроген, LH, нивата на прогестерон и най-доброто време за разплод

Нивата на прогестерона и разплод

Тестът за прогестерон не е специфично за вида, така че теста може да се изпълни в човешките или ветеринарни лаборатории. Резултатите трябва да бъдат достъпни за по-малко от 24 часа.

Тестът за прогестерон може да се прави на всеки 2-3 дни, които започват около 3-5 дни по време на разгонването. Момент на теста може да бъде по-сигурен, ако дължините на предишните цикли на кучето са известни. Началните нива на прогестерона са обикновено по-малко от 1.0 нг / мл до деня преди покачването на LH. В пиковия ден на LH, серумните концентрации на прогестерона са 2-3 нг / мл; в деня след скока на LH, серумната концентрация на прогестерон е 3-4 нг / мл. Овулацията настъпва при прогестерон ниво от 5 нг / мл.

Фигура 2. Прогнозиране на времето за развъждане и раждането

График за разплод

Целта е да се идентифицира, когато прогестерон достигне ниво от 2.5 нг / мл, така че да се проведе чифтосването, или ветеринарен лекар и собственик на мъжко куче може да бъде уведомен, че трябва да са готови да събират и доставят проба от сперма. В зависимост от вида на използваната сперма, оптимални срокове за естествено или изкуствено осеменяване, са:

    Естествено развъждане, трябва да настъпи 3 дни след 2.5 нг / мл. Сперматозоидите в свежа сперма оцеляват от 5 до 7 дни след оплождането.

    Изкуственото осеменяване с прясно охладена сперма трябва да се използва за еднократен разплод. Осеменяване трябва да се проведе четири дни, след като прогестерона достигне 2.5 нг / мл или 48 часа след 5 нг / мл. Сперматозоидите в замразената сперма оцеляват от 48 до 72 часа след осеменяването. С изкуствено осеменяване, спермата трябва да бъде подставена в шийката на матката да увеличи шанса от това да бъдат въвлечени в матката.

    При изкуственото осеменяване използвайки замразена сперма трябва да се извършва 5 дни след 2.5 нг / мл или 72 часа след 5 нг / мл. Сперматозоидите със замразена сперма оцелява по-малко от 24 часа след оплождането. Замразена сперма е идеално поставена директно в матката чрез операция да увеличи шанса от бременност.

Оплождане и имплантация

Сперматозоидите изискват период от около 7 часа след еякулация, преди те да са в състояние да оплодят яйцеклетката. Яйцето също има нужда от време да узрее, след като е овулирала, обикновено 48 часа от овулацията, докато тя може да бъде оплодена. Оплодяването се извършва в яйцепровода (фалопиевите тръби), независимо от метода на оплождане. Оплодената яйцеклетка след това пътува в матката, но не се имплантират до 17-18 дни след овулация. Ако има проблеми с лигавицата на матката, яйцето не може да се имплантира или плацентата не може да се увеличи или да се запази. Нормално плацентата расте в лигавицата на матката. Ако имплантирането не се случи или плацентата не расте нормално, ембрионите се резорбират.

Нивата на прогестерона по време на бременността и раждането

След овулацията, концентрациите на прогестерона продължават да се увеличават в продължение на 2-3 седмици, като най-накрая достигат 10-80 нг / мл. Това ниво е необходимо за поддържане на бременността. При кучета, нивото на прогестерон ще остане на това ниво в продължение на около шейсет дни независимо дали кучето е оплодено или бременно.

Около 48 часа преди раждането, на нивото на прогестерон пада в зоната на 2 нг / мл и в рамките на около 24 часа от раждането, нивото падне в диапазан от 1  нг/ мл. Това може да помогне да се определи правилното време на цезарово сечение, особено ако нивото на прогестерон или LH ниво не са били взети на предвид за определяне на датата на овулация. Чрез правилно определяне на времето на раждане, това може да предотврати на кученцата да бъдат извадени с цезарово сечение твърде рано и по този начин увеличават шансовете им за оцеляване.

Таблицата по-долу показва датите на половия цикъл (по дни), нивата на хормоните, размножаването и раждането.

 

Ден

Ниво на

Estrogen

Ниво на Progesterone

Ниво на

Luteinizing Hormone (LH)

Кога да заплождаме на база вида осеменяванеИндикатори за раждане
-3 ден

Високо

< 1 ng/ml

Ниско

-2 ден

Средно

2-3 ng/ml

Surge

-1 ден

Ниско

3-4 ng/ml

Ниско

0 (овулация)

Ниско

5 ng/ml

Ниско

+1 ден

> 5 ng/ml

Естествено осеменяване

+2 ден

> 5 ng/ml

Изкуствено осеменяване със свежа

+3 ден

> 5 ng/ml

Със замразена 

+2-3 седмица

10-80 ng/ml

+62 ден+/- 1

2 ng/ml

Понижаване на температурата

+63 +/- 1

1 ng/ml

Раждане

   < = Less than        > = Greater than

Превод: vaseff

НОВО ЗАПЛОЖДАНЕ

На 01.08.2012 г. направихме заплождане между

Wd CH. ASTOR von JUNIPERA и DIVA PAUTALY

 

 

Wd CH. ASTOR von JUNIPERA

Waro von Hause Sommer
JR 86247 Rw

Born: 05/04/2002

Balou vom Silberblick
HD-free, ED-free
ADRK 935552
HD ED ScH III BH BH-DTVDH CH
4 CAC 2 BOB RCACIB

Jackomo von der Bleichstrasse
EJS 94 HD+/-
Afra vom Bevertal
HD-free
Abby von Hause Sommer
MET 10819/95
HPJ RCAC HD+/-
Henry vom
Hirschenrangen
HD-free
ADRK 80405
Oxana von Junipera
MET 635/94
HD+ IPO I

Volga od Dragicevica
JR 85442 Rw

Born: 29/09/2004

Odo od Dragicevica
CHJYU CH YU
JR 84672 Rw
4 PRM CAC CACIB 2 BOB HD-free
Mambo von der
Crossener Ranch
HD+/- ED-Free ZTP VDH-CH INT CH
Hera od Dragicevica
INT CH
HD-free ED-free
Hajdi od Dragicevica
JR 83058 Rw
Odo von
der Flugschneise
HD+/-
Bessy vom
Haus Krammer
HD-free IPO-1

  DIVA PAUTALY

ARES OD MITOV
RAMZES CRNI LOTOS
GREF CRNI LOTOS
DAISY CRNI LOTOS
DINA OD MILOSEVSKI
ATOS VON KALACHBERG
ANDZI OD MILOSEVSKI
AZRA CRNA CIZMICA
HASCO VON DER
WALDACHQUELLE
BRUTUS VON DER
WALDACHQUELLE
ULLA VON DER
WALDACHQUELLE
BAGHIRA VON PETRA
BURG
AKINO VON DER LAUTERBRUCKE
XIRA VON DER BLEICHSTRASSE

ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕМ РОТВАЙЛЕР

Ротвайлерът стои здраво на земята, защото е уверен в себе си и се отличава с много здрава психика. Неговото добре оразмерено, компактно и яко телосложение издава голяма сила, подвижност и издръжливост.
Той е изключително бдителен защитник на своя стопанин, затова никога не бива да бъде провокиран, дори и на шега.
Видът му е естествен и грубоват, поведението самоуверено и безстрашно, но е добронамерен към децата и изпълнява предано  и послушно своите задължения.
Ротвайлерът, който е от "добро семейство" и е правилно възпитан, никога не хапе и не лае, защото според неговата "философска" гледна точка светът е твърде несъвършен, за да го заинтересува със своите преходни ценности.
Кучето е яростен индивидуалист и не се подмазва на никого. Освен това е много стиснато и ревниво и може да устрои истинска битка за своята топка или за обувката на своя стопанин. То ще разкрие нежното си и предано сърце само у дома, в семейството, насаме със своя стопанин. С него то играе и се прави на глупак, хитрува като малко кутре, стараейки се да увлече всички в своята игра.

Прочети още: ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕМ РОТВАЙЛЕР

Стандарт на породата

FCI СТАНДАРТ №147 /19.06 2000г. СТРАНА НА ПРОИЗХОДА - ГЕРМАНИЯ Предназначение - КУЧЕ ПРИДРУЖИТЕЛ и СЛУЖЕБНО КУЧЕ FCI КЛАСИФИКАЦИЯ -ГРУПА -ІІ(Шнауцер и пинчер,молосиди,швейцарски пастирски кучета и др.) Секция 2.1 Молоси, догообразни кучета с работен изпит.

 ЦЕЛ НА РАЗВЪЖДАНЕТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО: Целта при отглеждането на ротвайлера е да бъде създадно едно хармонично,здраво, силно и отговарящо на расовите белези куче - придружител, куче за спорт, както и работно куче, издържащо на много високи физически натоварвания. Стремежът на собствениците му трябва да бъде не само увеличавнето популацията на породата, но и запазването и затвърждаването на екстериора и характера на породата. Под расови белези се разбират типичните характеристики и качества (дефинирани от ADRK e.v. - Германия), които всяко куче от тази порода трябва да притежава. За образец се взима идеалният вид,така нареченото куче-еталон. Отговорен за определянето,допълването или уточняването на белезите на расата е ВСЕОБЩИЯТ ГЕРМАНСКИ КЛУБ РОТВАЙЛЕР (ADRK e.v.), Щутгарт. Всички останали страни, доколкото са членове на Световния киноложки съюз (FCI) или имат споразумение с този съюз, са задължени да запазят расовите белези на породата, посочени от страната, откъдето тя произхожда.

ADRK e.V.  дава следната характеристика и описание на своя

Прочети още: Стандарт на породата