Новини

ПРЕДИ ДА ВЗЕМЕМ РОТВАЙЛЕР

Ротвайлерът стои здраво на земята, защото е уверен в себе си и се отличава с много здрава психика. Неговото добре оразмерено, компактно и яко телосложение издава голяма сила, подвижност и издръжливост.
Той е изключително бдителен защитник на своя стопанин, затова никога не бива да бъде провокиран, дори и на шега.
Видът му е естествен и грубоват, поведението самоуверено и безстрашно, но е добронамерен към децата и изпълнява предано  и послушно своите задължения.
Ротвайлерът, който е от "добро семейство" и е правилно възпитан, никога не хапе и не лае, защото според неговата "философска" гледна точка светът е твърде несъвършен, за да го заинтересува със своите преходни ценности.
Кучето е яростен индивидуалист и не се подмазва на никого. Освен това е много стиснато и ревниво и може да устрои истинска битка за своята топка или за обувката на своя стопанин. То ще разкрие нежното си и предано сърце само у дома, в семейството, насаме със своя стопанин. С него то играе и се прави на глупак, хитрува като малко кутре, стараейки се да увлече всички в своята игра.

Покупката, храненето и възпитанието на ротвайлера изисква големи грижи и немалки вложения. До известна степен отглеждането и особено развъждането на кучета от тази порода, представлява увлекателно и твърде скъпо удоволствие.
Стопанин на ротвайлер трябва да бъде човек, който е достатъчно уверен в себе си. С постоянство и твърдост, той трябва правилно да възпитава и дресира кучето, като отчита, че то се стреми непрекъснато да се налага, да доминира и да се самоутвърждава. Лакомствата са най-добрите стимули при възпитанието на кучето. Боят е недопустим, ако искате вашият ротвайлер да израсне като уравновесено и лесно управляемо куче.
Ако сте решили да си вземете у дома ротвайлер, длъжни сте да си дадете сметка, че усилията за възпитанието му не зависят от неговия произход. При покупката обърнете внимание на родителите. Не забравяйте, че добрата нервна система и работните качества, които са от първостепенно значение за един ротвайлер, се определят главно от наследствеността. Външният вид също. По вида на майката и бащата ще се ориентирате как вашето кутре ще изглежда като порасне.
Агресивността и неуправляемостта на ротвайлера могат да доведат до плачевни последствия и дори до трагедии. Помнете, че кучетата от тази порода се нуждаят от сериозно възпитание и правилна дресировка.
Възпитанието на малкия ротвайлер трябва да започне още от първия му ден в дома ви. Всяка проява на агресивност трябва да се подтиска.
Случва се кутрето вече на втория месец да показва характер: ръмжи и хапе с острите си зъбки, твърдо отстоява правата си върху яденето и играчките. Ако не овладеете ситуацията навреме, след месец ще имате в дома си не пазач, а тиранин.
Ротвайлерът разбира отлично, важно е само навреме и твърдо да му бъде поставена рамката: може не може. Оптималната възраст за начало на дресировката е 3 3,5 месеца. Ласкаво, но настойчиво поддържайте у кутрето желание да изпълнява различни команди. кученцето ще ги възприеме като весела игра.
Възпитанието и обучението на кучето трябва да става под ръководството на дресьор, най-добре е той самият да притежава ротвайлер. "Всезнаещите" дилетанти не са подходящи консултанти.
Използвайте положителното стимулиране. Отчитайте всички положителни черти в характера на кучето и го поощрявайте, когато ги проявява. Ротвайлерите имат отличен апетит, така че стимулирането с лакомства не е проблем. Необходимо е да различавате неразбирането от нежеланието да се изпълни дадена команда. В първия случай наказанието или принудата /например, със строг нашийник/ е недопустимо.
Обучението на ротвайлерите, които в бъдеще ще участват в киноложки изложби, трябва да бъде максимално точно, със съблюдаване на всички нюанси, тъй като по-късно ще бъде много трудно да се поправят допуснатите грешки. Само опитен специалист може да развие бродените качества на ротвайлера да пази и защитава стопанина си. Насъскването на подрастващото куче срещу други кучета или хора е недопустимо. Най-безопасен и ефективен метод е играта. кучето се учи да използва челюстите си, без да участва в реална борба и без да е провокирано с агресия.
заниманията с ротвайлера са повече от задължителни. Скучаещият на дивана ротвайлер рано или късно става лош и често започва да хапе своите стопани.
какво куче да си вземете мъжко или женско? При ротвайлера_породата е най-добре изразена при мъжкарите. Те са могъщи и красиви. заедно с това, обаче, мъжките са по-заядливи, самостоятелни и склонни към доминиране.
По-голяма част от мъжките ротвайлери са обречени на "безбрачие" и никога не стават бащи. за целите на племенното развъждане се използват единици от тях. Избират се най-расовите.
Мъжкото куче изисква по-твърда ръка и характер от своя стопанин. кучките са по-нежни и попривързани към дома.
"Ако имате възможност, избирайте женско куче. То е по-предано от мъжкото куче, има по-изтънчена психика, по-богата и сложна и по правило, е по-умно от мъжкарите", съветва Конрад Лоренц, баща на учението за поведението на животните.
Дори кучката да не е изразено породиста, тя може да участва в развъждането. Внимателно избирайте обаче бащата на бъдещите кутрета. Тогава може да разчитате, че потомството ще е качествено. Породистата кучка, съчетаваща прекрасен екстериор и отлични работни качества, е огромна ценност.
Собственикът иска да има у дома си не само приятел, но и добър пазач. Широко разпространено е мнението, че подобно съчетание на качествата се среща само при мъжките кучета. При ротвайлерите, обаче, можете да бъдете сигурни, че кучката често пъти е едновременно женствена и се изявява като отличен охранител. При правилна дресировка женските ротвайлери по нищо не отстъпват в работните качествата на мъжките кучета.